Posted on: 25 elokuun, 2021 Posted by: Pieter Fred Comments: 0

Ihmisten elämä on mullistunut melkoisesti teknologian kehittymisen myötä. Näkyvin muutos lienee älykännyköiden määrän valtava kasvu. Tämä kehitys on tapahtunut maailmanlaajuisesti ja monissa paikoissa useammalla ihmisellä on käytössään puhelin kuin pankkipalvelut. Teknologian kehitys on ollut niin hurjaa, että jotkut puhuvat jopa neljännestä teollisesta vallankumouksesta. Emme luultavasti osaa edes ennakoida sitä, mitä tulevaisuuden innovaatiot tuovat tullessaan. Digitalisaation myötä myös tekoäly, eli AI (Artificial intelligence) tulee erittäin todennäköisesti näyttelemään isoa roolia tulevaisuudessa myös ihmisten arjessa. Ihmisten kodit ovat varmasti myös osa tulevaa muutosta.

Businessman, Tablet, Steering, City, Man, Men'S Suit

insert image = https://pixabay.com/photos/businessman-tablet-steering-city-3210932/

Teknologian muutos näkyy arjessa ja työssä

Tämä artikkeli on aivan liian lyhyt kaikkien teknologian aiheuttamien muutosten listaamiseen. Siksi nostammekin esille vain muutamia esimerkkejä. Älypuhelimet ovat nousseet yhdeksi tärkeäksi tekijäksi tässä muutoksessa. Puhelin ei ole enää pelkästään puhelin, vaan se on viihdekeskus, jonka avulla voi kuunnella musiikkia, katsoa elokuvia tai pelata pelejä nettikasinolla. Nettipelaamisessa turvallisuus on tärkeää, ja siinäkin onkin hyödynnetty teknologian tuomia mahdollisuuksia. Käytössä on esimerkiksi tunnistautuminen verkkopankin avulla, mikä tekee nettipelaamisesta turvallisempaa.

Arkea helpottavia teknisiä innovaatioita on monia, mutta voimme mainita tässä yhteydessä vaikkapa ilmalämpöpumppujen etäohjauksen. Tämä on hyödyllistä mm. ihmisille, jotka omistavat mökin. Esimerkiksi keväällä tai syksyllä, ilmojen ollessa viileitä, on mahdollista kytkeä ilmalämpöumppu etänä päälle. Ilmalämpöpumppu lämmittää mökin mukavan lämpimäksi, kun omistaja sitten saapuu mökille.

Työn puolella teknologian huima kehitys on mahdollistanut esimerkiksi etätyöt. Tekoälyä puolestaan on mahdollista käyttää esimerkiksi verkkokaupassa. Ostotapahtuma on pitkälle automatisoitu: ostoprosessi onnistuu sujuvasti ja nopeasti eikä ole tarvetta soittaa tai lähettää sähköpostia kauppaan, saati mennä kivijalkamyymälään ostamaan tuotetta.

Älylaitteita toivotaan hyvinvointiin

Etenkin hyvinvoinnin sovellukset ovat erittäin suosittuja. SITRA:n tutkimuksen mukaan yli puolet selvitykseen osallistuneista ihmisistä käyttää jonkinlaista laitetta tai sovellusta. Näitä ovat esimerkiksi rannekkeet, sormukset, älypuhelimet ja muut mukana kulkevat älylaitteet. Suosituimpia mittauksen kohteita olivat mm. askeleet, energiankulutus ja syke. Mittauksien hyödyllisyys riippui luonnollisesti ihmisestä. Neljäkymmentä prosenttia kyselyyn vastaajista kertoi, että mittaaminen motivoi heitä liikkumaan aikaisempaa enemmän taikka paremmin. SITRA kysyikin, että minkälaisia kansanterveydellisiä hyötyjä syntyisikään esimerkiksi vastaavista luvuista ruokailutottumuksia koskien. Tämä on hyvä kysymys ja voidaan pohtia, että voisiko fitness- ja terveysinnostus poikia tulevaisuuden älylaitteita, jotka auttavat terveellisempään ruokailuun ja vielä tehokkaampaan urheiluun. SITRA:n kyselyssä tulikin esille se, että iso osa vastaajista toivoi palveluita, jotka tukisivat terveyttä aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin. Kaikkein eniten kyselyyn vastaajat toivoivat hyvinvointiohjelmia, liikunnan ohjeistamista sekä kehityksen seuraamista. Muita toivottuja asioita olivat ruoka- ja ravintoneuvot. Tämä kertoo siitä, että näille on ainakin kysyntää tulvaisuudessa. Onkin helppo kuvitella, että ennemmin tai myöhemmin saamme lisää älylaitteita, jotka vastaavat tähän tarpeeseen ja kysyntään.

Vakuutusala on myös oivaltanut älylaitteiden hyödyt. Niin sanottu älyhenkivakuutus kannustaa asiakkaita terveellisiin elintapoihin. Esimerkiksi LähiTapiola sekä OP ovat kehittäneet vakuutustuotteita, jotka pohjaavat ihmisen kuntoiluun sekä elintapoihin. Voikin veikata, että tämä kehitys saattaa hyvinkin yleistyä tulevaisuudessa ja siihen liittyviä uusia laitteita ilmestyä markkinoille.

Oma koti, älykoti?

Yksi tulevaisuuden trendejä voi hyvinkin olla älykotien yleistyminen. Tässä keskeiseen asemaan nousevat nopeat verkkoyhteydet – alkuvaiheessa 5G – ja niiden yleistyminen. Tämä siksi, että tulvaisuuden älykodeissa monet kodinkoneet ovat yhdistettynä verkkoon, eli esineiden internetiin. Tämä kasvattaa datan määrää valtavasti ja sen käsittelemiseen vaaditaan nopeita ja vakaita yhteyksiä. Tulevaisuuden kehitys riippuukin pitkälti siitä, miten 5G-yhteydet kehittyvät ja yleistyvät. Siksi emme uskalla tehdä kovin tarkkoja veikkauksia tulevaisuuden suhteen.

Hurjimmissa vioissa älykoti herättää asukkaan tavallista aiemmin, sillä herätyskello on skannannut asukkaan aikataulun ja havainnut, että hänellä on töissä tärkeä esitelmä. Herättyään asukas menee suihkuun, joka on automaattisesti tämän lempilämpötilassa. Tämä voi olla totta kymmenen vuoden kuluttua, mutta on mahdollista – ehkä jopa todennäköistä – että jotain näistä innovaatioista tulee kuluttajien käyttöön muutaman vuoden kuluttua. Älyherätyskellon aikataulun perusteella koordinoima herätys saattaa hyvinkin toteutua lähitulevaisuudessa, samoin pakettien kuljetus lennokilla. Oikeastaan voitaneen sanoa, että uusi teknologia tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia, että ainoastaan mielikuvitus on rajana. Uusia innovaatioita onkin tulossa varmasti moneen tarkoitukseen tulevina vuosina. Kannattaa siis seurata tulevia innovaatioita tällä saralla, mikäli haluaa olla ensimmäisten joukossa testaamassa niitä.