Miten robotiikka muuttaa kotitalouksia lähitulevaisuudessa?

/
/
/
1446 Views

Modernit 2020-luvun kotitaloudet ovat jo nyt täynnä robotiikkaa ja automaatiota. Ihmiset hakevat omissa kodeissaan uusia innovaatioita ympärilleen ja tekninen kehitys on ollut hurjaa viimeisen 10 vuoden aikana. Miltä tulevaisuuden koti sitten näyttää? Mitä uusia innovaatioita on luvassa seuraavan viiden vuoden aikana?

Pelaaminen muuttuu kaiken aikaa

Robotiikka näkyy pelimaailmassa jo nyt hyvin vahvasti ja kehitys sillä saralla jatkuu kovaa vauhtia. Vielä 10 vuotta sitten pelimaailma oli perinteistä tietokoneella istumista, ja nopean nettiyhteyden saaminen oli joskus hyvinkin vaikeaa. Kehittyneimpien pelien pyörittäminen tavallisella kotitietokoneella oli usein raskasta.

Nykyään suosituimmat pelit ovat upeita taideteoksia, jonka ympärille on rakennettu hienoa virtuaalimahdollisuuksia. Uusia pelejä julkaistaan jatkuvasti ja kaikille mahdollisille alustoille. Tekoälyn avulla peleistä on tullut monipuolisempia ja enää pelaaminen ei ole vain tietokoneen edessä istuskelua. Seuraavan viiden vuoden aikana robotiikka ja tekoäly tulee kehittymään valtavasti ja pelaajille on tarjolla aivan uudenlaisia kokemuksia.

Suurimpien muutosten uskotaan olevan oman dialogin upottaminen peleihin text-to-speech-teknologian avulla. Myöskin VR-lasien avulla sormia tai käsiä heiluttamalla voi vaikuttaa pelien kulkuun. Myöskin fyysisien robottien hankkiminen on tulevaisuudessa mahdollista.

Sovellusten avulla lisää teknologiaa

Tiede ja teknologia kehittyvät kovaa vauhtia ja meille kuluttajille kehitys näkyy usein puhelimien kehityksessä. Suurimmat kehitysaskeleet älypuhelimissa otetaan seuraavan viiden vuoden aikana sovellusten kautta. Sovellusten avulla pystytään nytkin hallitsemaan kotitaloudessa monia asioita. Esimerkiksi vartiointijärjestelmää pystyy seuraamaan kännykällä, kun live-kuvan saaminen valvontakameroista on arkipäivää monelle.

Robotti-imureiden kehitys on ollut valtaisa viime vuosina. Robotti-imureillekin on oma sovellus, jolla imurin voi helposti laittaa päälle, kun itse ei ole kotona. Työn jälkeen imuri lähettää tarkan kartan, mitkä alueet se imuroi ja mitkä jäivät esimerkiksi esteiden takia imuroimatta.

Älykodinkoneiden kehittämistä on tähän asti mietitty pitkälti viihde-elektroniikan kautta. Stereot on saatu soimaan koko talossa jo vuosia sitten älysovellusten avulla. Nyt kuitenkin robotiikka ja älyteknologia on siirtymässä tavallisiin kodin askareisiin, kuten ruoanlaittoon, liikkumiseen ja kodin siivoukseen.

”Robottiruokaa ”

Robotiikan yksi kehitysalue on puheentunnistus. Jo nyt puheen avulla pystyy suoriutumaan joistakin päivän askareista. Mutta seuraavan viiden vuoden aikana puheentunnistuksen avulla arjen tarpeita pystyy hoitamaan entistä paremmin.

Tällä hetkellä, ja entistä enemmän lähivuosina, ääniteknologian avulla pystyy tilaamaan ruoan lähiravintolasta kotiin, tekemään ruokalistan kauppaan ja asettamaan tiskikoneen oikealle ohjelmalle. Mutta tiskikoneen täyttöä ei vielä ole kehitetty automaattiseksi. Sekin on varmasti lähivuosien juttu.

Myös ruoan valmistuksessa robotti pystyy jatkossa auttamaan omassa kodissa. Jo nyt automaattisen robottikeittiön saa rakennettua kotiin, mutta täysin automaattisen keittiön hinta on vielä astronominen. Robottikeittiön asentaminen nimittäin maksaa parhaimmillaan yli 250 000 euroa.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana robottikeittiön hinta toki putoaa, mutta ei aivan tavallisen kuluttajan hintatasoa vastaavaksi

Milloin ”oikeat” robotit auttavat meitä?

Ehkä kuumin kysymys kuitenkin on se, milloin saamme kodin apulaisiksi oikeita robotteja? Robotiikka-alan messuilla, etenkin Aasiassa, robotteja on esitelty lähes vuosittain, mutta massatuotannoksi roboteista ei vielä ole. Prototyyppejä on toki valmisteltu roboteista, joita ihminen voi käskyttää esimerkiksi kodin askareisiin, kuten tiskaamiseen tai pyykkien pesemiseen.

Todellisuudessa olemme vielä kaukana ”oikeista” roboteista, sillä asiantuntijat eivät usko niiden tulevan koteihimme seuraavan 10–20 vuoden aikana. Olisikin vaikea kuvitella, että teknologia kehittyisi niin nopeasti, että ”kaiken palvelun” robotit tulisivat massatuotantoon seuraavan viiden vuoden aikana.

Samsung on kehittänyt mielenkiintoisen robotin, jota se on esitellyt tiiviisti alan messuilla. Bot Handy -niminen robotti on vielä kehitysvaiheessa, mutta esittelyvideoissa robotti pystyy laittamaan mm. pyykit pesukoneeseen. Lisäksi Samsungin mukaan uusin robotti pystyy tunnistamaan edessään olevia esineitä ja huonekaluja AI:n avulla, kattamaan ruokapöydän valmiiksi ja tuomaan lasin juomaa, oli se sitten vettä tai viiniä.

Samanlaista robottia on kehittämässä mm. Toyota, jonka Toyota Gantry lupaa samanlaisia asioita kuin Samsungin Bot Handy. Koska Toyota on kehittänyt robottiaan kotimaassaan Japanissa, asettaa kotirobotti omia haasteita japanilaisissa kodeissa.

Japanilaiset kodit ovat keskimäärin hyvin pieniä, joten lattiatilaa vievä robotti olisi usein asukkaiden tiellä pienissä huoneissa. Siksi Toyota on kehittänyt robottia, joka kulkee katossa ja auttaa asukkaita sieltä käsin jokapäiväisissä askareissa. Toyotan kehittelemä robotti onkin ensinäkemältä innovatiivinen ja toimivan tuntuinen.

Robotiikka auttaa arjessa

On hyvä muistaa, että robotiikalla ei pyritä tuomaan tavalliselle kuluttajien arkeen vain viihdearvoa ja lisää viihdettä. Robotin avulla monet liikuntakyvyttömät, sokeat tai vammaiset saavat suurta apua arjessaan ja siksi monet yritykset ovat kehittämässä kilpaa uusia robotteja kotitalouksille. Esimerkiksi puhetekniikan avulla toimivat robotit ovat suuri apu jo nyt monelle ihmiselle.

Robotin tehtävänä on toimia omassa ympäristössään ja pyrkiä vaikuttamaan siihen. Monelle apua kotona tarvitsevalla robotti voi olla ns. seurantarobotti, joka seuraa ihmisen toimintaa, kertoo nukkumaanmenoajoista tai hälyttää apua, jos ihminen kaatuu yöllä kotona.

Avustavan robotin tehtäviä voi olla monenlaisia. Se voi esimerkiksi heittää saunassa löylyä tai pelata korttia ihmistä vastaan. Mahdollisuudet avustajan robotin kehittämiselle ovat lähes rajattomat ja niiden kehitys tuleekin olemaan vinhaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Avustavia robotteja näkyy paljon jo liiketaloudessa. Esimerkiksi apteekeissa robotiikka on pitkälle kehittynyttä ja kirjastoissa robotit tyhjentävät ahkerasti lainausautomaatteja.

Mikä robotin tarve sitten onkin kotitaloudessa, älyteknologia kehittyy niin kovaa vauhtia, että viiden vuoden päähän ennustaminen on lähes mahdotonta. Nykyisellä kehitystahdilla tuntuu, että uusien talojen rakentamisessa robotiikan integrointi on lähes välttämättömyys. On se sitten ’perinteinen’ robotti-imuri tai pihalla nurmikkoa leikkaava robottileikkuri, jokaisessa uudisrakennuksessa tulee olemaan jotain robotiikkaa. Meidän on siis vain odotettava ja katsottava, mitä muuta tulevaisuus tuo tullessaan.

This div height required for enabling the sticky sidebar